StartpaginaNieuws

Studiekosten vormen regelmatig een hekel item in de arbeidsrelatie en vooral aan het einde daarvan.

Op 4 maart 2008 oordeeltdede kantonrechter Enschede dat het een werkgever vrij staat om een tijdelijk dienstverband niet te verlengen, maar dat het in dat geval niet van goed werkgeverschap getuigt om de geïnvesteerde studiekosten op het bordje van werknemer te leggen.
In veel arbeidsovereenkomsten is bepaald dat onder bepaalde voorwaarden studiekosten moeten worden terug betaald. De jurisprudentie reageert wisselend op dergelijke bepalingen maar er valt wel een lijn te ontdekken:

De voorwaarden waaronder moet worden terug betaald moeten exact zijn omschreven. Bij twijfel of onduidelijkheid trekt een werkgever aan het kortste eind.

Studiekosten moeten ook daadwerkelijk zijn gemaakt. Inwerken of een training on the job zijn geen studiekosten. Het inwerken van een werknemer komt nu eenmaal voor rekening en risico van een werkgever. Voor de hoogte van de terugbetaling moet een glijdende schaal worden vastgesteld.

De redelijkheid en billijkheid worden vaak ingezet ter bescherming van de werknemer.Een beeindiging op initiatief van de werkgever zal zelden tot nooit leiden tot terugbetaling.



optiebeding en beeindiging
schoonmaakbranche en overgang
HelpImpressumLS Liber AdvocatenUw loonclaim is verstuurdUw ontslag op staande voet is verstuurd